Sarvikas lyö piikkarit ja räpylän naulaan

Sarvikas pelasi viime kesänä vielä vahvan kauden niin sisällä kuin ulkona.

Yksi kaikkien aikojen YKV-ikoneista, Risto Sarvikas, on päättänyt lopettaa hienon uransa ja iskeä räpylän naulaan. ”Rike” on comebackeja tehnyt aiemminkin, mutta tällä kertaa päätös on todennäköisesti lopullinen.

– Aika ja motivaatio eivät yksinkertaisesti enää riitä pelaamiseen asti. Onhan tuota yli 30 vuotta pesiksen ehdoilla menty, niin eiköhän sitä voi jotain muutakin tekemistä keksiä kesäksi. Toimin silti tällä hetkellä vielä jaoston jäsenenä. Sen verran aion kuitenkin pelata, että kontioiden turnaus Varkaudessa ja jokavuotinen kauden päätapahtuma Hiekkapesis Kalajoella E.N.U:n riveissä kuuluvat ohjelmaan, kertoo mies itse.

”Rike” on Seinäjoen Maila-Jussien kasvatti ja onkin päässyt juhlimaan juniorivuosina useampaakin mitalia, kirkkaimpana kruununa vuoden 1999 A-poikien Suomen mestaruus. Nuoren pelurin tie vei Lapuan ja Vaasan suomensarjajoukkueiden kautta Ylistaroon, jossa hän viihtyi niin hyvin, että muutti Seinäjoelta Ylistaroon ja on asunut sielä jo vuodesta 2005 asti. Tätä nykyä mies onkin kylällä lähes kaikkien tuntema henkilö.

Sarvikas edusti yhtäjaksoisesti Kilpa-Veljiä kaudesta 2003 aina kauteen 2009 asti. Ykköspesiskauden jälkeen loppuivat pelit ensimmäisen kerran. Naisten Superpesiksessä kakkospelinjohtajan virkaa kokeillut Sarvikas tuli kuitenkin vielä kahdeksaan otteluun mukaan ylistarolaisten viimeisellä ykköspesiskaudella vuonna 2010. Tämän ensimmäisen YKV-ajanjakson ikivihrein hetki on nousu Ykköspesikseen kaudella 2006 ja ”Riken” legendaarinen kakkosrajapuhkaisu supervuorossa, joka käynnisti valtaisat juhlat 453 silmäparin todistaessa sensaatiomaista ykköspesisnousua.

”Rike” kaudella 2006 ykköspesisnousun jälkitunnelmissa!

Viimeisen ykköspesiskauden jälkeen Sarvikas pelaili YKV:n maakuntasarjajoukkueessa pari kautta, mutta ajatteli vielä kerran kokeilla ”tosissaan” suomensarjassa pelaamista kaudella 2013 Vähänkyrön Viestin paidassa. Silloinen suomensarjan kestomenestyjä hilasi itsensä jälleen sarjassa ylempään loppusarjaan, mutta ei onnistunut vielä tällöin nousemaan Ykköspesikseen.

Kaudella 2014 Riston ei pitänyt pelata enää missään joukkueessa, mutta Henri Kuismanen sai houkuteltua hänet loppukaudeksi YKV-paitaan pelaamaan maakuntasarjaa uudistuneella ja uutta nousua hakevalla joukkueella. Nousu kymmenen vuoden tauon jälkeen takaisin suomensarjaan tapahtui lopulta kaudella 2016. Viime kaudella ”Rike” iski suomensarjassa vielä kunnioitettavat tehot, 1+15 lyötyä, 12 tuotua sekä 55 kärkilyöntiä 14 otteluun.

Sarvikas on tehnyt mittavan ja pitkän uran Ylistaron Kilpa-Veljissä (yhteensä yli 230 ottelua), johon mahtuu loistavien peliesitysten lisäksi lukematon määrä työtä seuran eteen. ”Rike” on suuri mahdollistaja sille, että Ylistarossa pelataan pesäpalloa jatkossakin ja hänen työmääränsä tulee näkymään vielä vuosia eteenpäin seuran toiminnassa. Risto on pitänyt myös ammattitaidollaan huolen siitä, että Kilpa-Veljien nettisivut ja grafiikat ovat olleet ajan hermoilla jokaisella kaudella.

Kiitos ”Rike”!

Tilastot:

Miesten suomensarja 156 ottelua, 21+207 lyötyä, 192 tuotua ja 671 kärkilyöntiä.
Miesten Ykköspesis 74 ottelua, 3+28 lyötyä, 29 tuotua ja 213 kärkilyöntiä.
Poikien Superpesis 42 ottelua, 6+67 lyötyä, 36 tuotua ja 180 kärkilyöntiä.

Henkilökohtaiset saavutukset juniorivuosilta:

B-poikien Ita-Länsi 1998

B-pojat 1997 SM-pronssi
B-Pojat 1998 SM-hopea
A-Pojat 1999 SM-kulta
A-pojat 2000 SM-hopea
A-pojat 2001 SM-hopea