Arkistosta: Naiset esiintyivät parin ottelun verran SM-tasolla vuonna 1936 – ylistarolaisen naispesäpallon lyhyt oppimäärä

Ylistarolainen naisten pesäpallo on aika-ajoin nostanut päätään, mutta se ei ole koskaan pystynyt vakinaistamaan paikkaansa paikallisessa pesiskuvassa. Historia ulottuu kuitenkin yli 80 vuoden päähän.

Kilpa-Veljien väreissä on pelattu naisten pesäpalloa aina silloin tällöin. Tällä hetkellä naisten puolella tehdään hyvää työtä ja joukkue on vakiinnuttamassa paikkaansa paikallisessa pesäpallossa, ja toivottavasti toiminta saa jatkumoa myös pitkällä tähtäimellä.

Ylistarolaisen naispesäpallon ensiesiintyminen virallisissa sarjoissa tapahtui kuitenkin jo vuonna 1936 Ylistaron Veikkojen nimissä. Tuolloin naiset pelasivat SM-sarjan alkukarsintoja, joten Veikkojen tuolloin pelaamat kamppailut ovat olleet virallisia SM-otteluita, nykyisiä naisten Superpesis-otteluita vastaavia koitoksia, vaikka pelin taso ei aivan nykypäiväistä tuolloin vastannutkaan. Nämä ottelut ovatkin ainoat SM-tason aikuisten ottelut, mitä Ylistarossa on koskaan pelattu.

Veikot jäi kuitenkin valitettavasti jo alkusarjaan. Historian ensimmäisessä naisten ottelussa Ilmajoen Kisailijat kaatoi ylistarolaiset juoksuin 4-0. Vaikka toisessa ottelussa Veikot onnistui kaatamaan Seinäjoen Maila-Jussit ”juoksukimaran” jälkeen lukemin 1-0, eteni kummatkin ottelunsa voittanut Ilmajoki jatkoon. Mainittakoon, että Ilmajoki eteni tuolloin aluefinaalin kautta aina Lännen välieriin saakka, joten huonolle tuolloin ei hävitty. Valitettavasti tuon ajan joukkue on vielä selvittämättä, mutta toivottavasti arkistohiiremme joku päivä onnistuu selvittämään vuoden 1936 kokoonpanon.

Tämä oli kuitenkin ylistarolaisten ainut esiintyminen sarjoissa 1930-luvulla ja tätä seurasi todella pitkä tauko. Naisten pesäpalloa pitäjässä kyllä pelattiin, mutta sarjoissa joukkueita ei nähty. Esimerkiksi yksi ystävyysottelu löytyy kuitenkin elokuulta 1950, kun tuolloin jo perustetun Kilpa-Veljien naiset haastoivat Peräseinäjoen Toiveen. Tuon ystävyysottelun peräseinäjokelaiset kuitenkin voittivat lukemin 10-2.

1950-luku oli miesten puolella kulta-aikaa, kun Kilpa-Veljet pelasi menestyksekkäästi monta vuotta Suomensarjassa. 1960-luvulla toiminta alkoi kuitenkin hiljalleen edustustasolla hyytymään ja pitäjän alueelle tuli toinenkin pesäpalloseura Untamalan Pesä-Pojat, joka hallitsi entisen kunnan edustuspesäpalloa tovin. Junioripuolella ylistarolaisilla meni hyvin, mutta tämä ei jalostunut enää edustusjoukkueisiin.

1966 tyttöjen puolella tapahtui kuitenkin positiivisia asioita, kun Ylistaron tytöt voittivat opettajayhdistyspiirin pesäpallomestaruuden. Voittaja ratkottiin markkinoilla, eli turnauksella, Isossakyrössä, ja mestaruudesta kamppailivat Ylistaron lisäksi Lapua, Vähäkyrö ja Isokyrö.

Ensimmäisessä ottelussaan ylistarolaiset kaatoivat Lapuan lukemin 16-13, mikä takasi sen, että Ylistaro kohtasi loppuottelussa naapuripitäjä Isonkyrön. Tuossa ottelussa Ylistaro oli täysin ylivoimainen ja kaatoi kyröläiset 25-4.

Vuoden 1966 mestaruusjoukkueessa pelasivat Tellervo Köykkä, Tarja Nortunen, Marjatta Nivukoski, Riitta Kitinoja, Sirkka Lammi, Annika Lementtinen, Marja Hangasmäki ja vaihtopelaajat Leena Perkiö ja Anna Saari.

Liekö perujaan edellä mainitusta mestaruudesta, mutta 1960-luvun lopulla naispesäpallo heräsi muutamaksi vuodeksi eloon ja Kilpa-Veljien naiset nähtiin Piirisarjassa. Menestys ei ollut kuitenkaan järin mairittelevaa: vielä kesän 1971 sarjoihin Kilpa-Veljien naiset ilmoittautuivat, mutta peliäkään ei tuona kesänä Ylistarossa pelattu. Näin ollen Kilpa-Veljien naispesäpallo sammui jälleen ja edessä oli pitkä tauko. 1970-luvun loppua kohden koko ylistarolainen pesäpallotoiminta loppui kokonaan, ja syksystä 1978 lukien Kilpa-Veljissä ei pelattu pesäpalloa liki kymmeneen vuoteen lainkaan. Ainoastaan Hippo-turnauksissa koululaiset pelasivat ajoittain sekajoukkueilla.

Naisten pesäpallo sen sijaan heräsi uudelleen henkiin vuonna 1985, kun kylänpääläinen seura Ylistaron Ylipään Nuorisoseuran Palloilijat (myöhemmin YYNsP) herätti naispesäpallon. Heti ensimmäisenä kautenaan Piirisarjassa YYNsP kaatoi kotona ja vieraissa Töysän Nuorisoseuran Palloilijat ja Evijärven Urheilijat, ja näiden voittojen siivittämänä joukkue nousi välittömästi Maakuntasarjaan. Kauden viimeisessä ottelussa nousu varmistui, kun Evijärvi kaatui Ylistarossa juoksuin 14-3.

Piirisarja vuonna 1985:

Piirisarja O V T H TJ AJ Pisteet
1. Ylistaron Ylipään Nuorisoseuran Palloilijat 4 4 0 0 52 15 8
2. Töysän Nuorisoseuran Palloilijat 4 2 0 2 48 33 4
3. Evijärven Urheilijat 4 0 0 4 15 67 0
Vuoden 1985 YYNsP:n nousujoukkue: Esa Latvatalo (Pelinjohtaja), Maria Valtari, Raija Välimäki, Ulla Takala, Erja Hannu, Sari Uitto, Tea Mäkinen, Maria Hölsö, Sari Yliluoma, Kirsi Viitamäki, Katja Talvitie, Tuula Lepistö ja Veli-Matti Loukola (huoltaja). Lisäksi joukkueessa pelasi Kristiina isosaari.

Tästä alkoi toistaiseksi pisin ajanjakso ylistarolaisessa naispesäpallon historiassa. YYNsP oli monta kertaa nousta Suomensarjaan, mutta sarjaportaan kapuaminen jäi aina muutaman pisteen päähän. Joukkueen runko pysyi melko samanlaisena läpi tämän ajan, vain pienin muutoksin. Vuoteen 1984 saakka YYNsP pelasi Maakuntasarjaa, mutta tuolloin neljänneksi sijoittunut joukkue luopui sarjasta seuraavalle kaudelle. Vielä vuonna 1985 uutta nousua yritettiin, mutta kuten alla olevasta taulukosta voi lukea, se ei oikein ottanut tuulta alleen.Tähän vuoteen, jona joukkue ei voittanut jaksoakaan, lakkasi YYNsP:n toiminta.

Naisten Piirisarja vuonna 1995:

Piirisarja lohko II O 3p 2p Tp 1p 0p Vj Hj Pisteet
1. Laihian Liitto-Urheilijat 10 9 0 0 0 0 17 2 28
2. Koskenkorvan Urheilijat 10 8 1 0 0 1 18 2 26
3. Teuvan Rivakka 10 4 1 0 0 5 9 10 14
4. Karijoen Tappara 10 3 0 1 1 5 7 12 11
5. Kyrön Voima 10 3 0 1 1 6 5 12 10
6. Ylistaron Ylipään Nuorisoseuran Palloilijat 10 0 0 0 0 10 0 18 0

2000-luvulle tultaessa Kilpa-Veljien pesäpallotoiminnan uutta tulemista oli rakennettu jo reilu kymmenen vuotta. Tähän sisältyi myös tyttöpesäpallon herääminen Kitinojalla. Parhaimmillaan Kitinojan kylällä palloa iskettiin liki 40 tytön voimin ja joukkueen pelaajat olivat muun muassa yhtenä vuonna Lännen tekniikkamestareita ja juniorien Itä-Länsi-valintoja pamahti vuosien varrella useita.

2000-luvun loppupuolella tämä sukupolvi oli kasvanut siihen pisteeseen, että Ylistarossa pelattiin tyttöjen Superpesistä ja C-tytöissä ehdittiin napata myös seurahistorian toinen SM-mitali, kun Lapuan Virkiän kanssa pelattu finaaliottelu päättyi lapualaisten 2-1-voittoon kotiutuslyöntikilpailussa. Ylistarolainen pesäpallotoiminta otti kuitenkin kovan iskun kesän 2010 jälkeen miesten pudottua Ykköspesiksestä; toiminnassa vallitsi tovin epätietoinen tila, mikä heijastui väistämättä myös naisten ja tyttöjen pesikseen. Tyttöjen puolella korkeilla sarjatasoilla ei jatkettu enää kesällä 2011.

Tuolloin rakennetuille perustuksille on kuitenkin puuhattu naispesäpallon uutta tulemista kesästä 2016 lähtien, kun Kilpa-Veljet lähti pelaamaan jälleen naisten Maakuntasarjaa. Hiljalleen toiminta on mennyt eteenpäin ja viime vuonna ylistarolaiset ylsivät jo nousufinaaleihin Lapuaa vastaan. Valitettavasti tuossa ottelusarjassa keltamustat hävisivät suoraan otteluvoitoin 2-0, mutta ensi kesänä olemme jälleen pykälän valmiimpia haastamaan sarjanoususta kenet tahansa.